Melyik vizsgát válasszam?

BME

A Budapesti Műszaki Egyetem vizsgaközpontja szervez  évente  4 alkalommal középfokú, illetve egy alkalommal felsőfokú vizsgákat francia nyelven. Ezek államilag elismert nyelvvizsgák.

Ajánlom ezt a fajta nyelvvizsgát azok számára, akiknek megalapozottabb nyelvtani ismeretei vannak, de a fordítás magyarról franciára nem az erősségük. A nyelvi ismereteket ellenőrző feladatok gyakorlatiasabban  és sokoldalúbban kérik számon a tudást, mint az Origo nyelvvizsga nyelvi ismereteket ellenőrző 50 kérdéses tesztje. A hallás utáni értés  feladata valamivel egyszerűbb, mint az egynyelvű vizsgákéi, hiszen szerkesztett szöveget hallhat a vizsgázó.
Lásd még nyelvvizsga-összehasonlító táblázatomat>>

Origo

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központja  szervez évente 6 alkalommal középfokú, illetve 5 alkalommal felsőfokú francia nyelvvizsgát. Ezek szintén államilag elismert nyelvvizsgák.

Ajánlom ezt a fajta nyelvvizsgát azok számára, akik alapos nyelvtani ismeretekkel rendelkeznek, továbbá azoknak, akik kitűnő fordítói érzékkel áldottak. Hátránya ennek a vizsgának, a kissé szőrszálhasogató, a kivételekre leső 50 kérdéses tesztfeladatsor, s a magyarról-franciára fordítás, mely más nyelvvizsgáról kimaradt követelmény. Megjegyzem, ez utóbbi készség a nyelvtudás hasznos  része.
Lásd még nyelvvizsga-összehasonlító táblázatomat>>

DELF/DALF

A Budapesti Francia Intézet által szervezett francia egynyelvű akkreditált nyelvvizsga. Évente 2 alkalommal lehet letenni. Nagy előnye, hogy nem csak a középfokú szintet ellenőrzi, hanem  A1, A2, B1-es tudásszintről is bizonyítvány kapható sikeres vizsga esetén.

Ajánlom ezt a fajta nyelvvizsgát azoknak, akik tanulmányaik során a hangsúlyt a beszédkészségre és beszédértésre helyezték, akik logikusan tudnak érvelni, hisz a nyelvismeretek ellenőrzése során a vizsgáztató az érvelést, az önálló gondolatkifejtést elváró írásbeli munkára hagyatkozik.
Nagy előnye e vizsgatípusnak, hogy nem azt kutatja mit nem tud a vizsgázó, hanem arra kíváncsi, mit tud. Igazán praktikus nyelvtudást tesztel.

Lásd még nyelvvizsga-összehasonlító táblázatomat>>

DELF és DALF vizsgáztató tanár vagyok.

TCF pour le DAP

Test de Connaissance du Francais./ a francia nyelv ismeretének tesztje/

A CIEP szervezi ezt a vizsgarendszert.
Ajánlom azoknak, akik tanulmányaikat francia nyelvű egyetemen vagy felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni. Arra hivatott e vizsga, hogy megállapítsa a vizsgázó franciatudásának szintjét.
Ezért fokozatosan nehezedő feladatok vannak.

A vizsgáztatást a Budapesti Francia Intézet végzi.

A vizsga első része  áll:
- egy 30 kérdésből összeállított szövegértéses feladatsorból hallott szöveg alapján;
- egy 20 kérdésből álló nyelvi (nyelvtani és lexikai ) ismereteket ellenőrző feladatsorból;
- egy 30 kérdésből álló szövegértéses feladatsorból, melyet írott szöveg alapján kell kitölteni.

1 óra 30 perc áll a vizsgázó rendelkezésére e feladatok megoldására.

A vizsga második része 2 íráskészséget tesztelő feladatból áll:
- egy adatokat tartalmazó írásos dokumentumhoz készített kommentálás (min. 200 szó);
- egy érvelést tartalmazó fogalmazás (min. 300 szó);

A vizsga második részére szintén  1 óra 30 perc áll rendelkezésre.

Comments are closed.